Staalconcern ArcelorMittal is niet langer welkom in Frankrijk omdat het bedrijf het land niet respecteert. Dat zei minister Arnaud Montebourg van Industriële Vernieuwing maandag in een interview met de krant Les Echos.

Montebourg wil de activiteiten van ArcelorMittal in Frankrijk tijdelijk overnemen. Het concern heeft zijn hoogovens in Florange gesloten, maar wil de overige bedrijfsonderdelen daar behouden. ArcelorMittal gaf de Franse overheid op 1 oktober 2 maanden de tijd om een koper te vinden voor de hoogovens. In de aanloop naar de deadline, aanstaande zaterdag, zijn de spanningen hoog opgelopen. Parijs zegt twee potentiële kopers te hebben, maar die zijn alleen geïnteresseerd in Florange als geheel. ArcelorMittal weigert echter de hele faciliteit te verkopen.

De minister liet zijn plan voor een tijdelijke nationalisering vorige week al doorschemeren. ArcelorMittal reageerde daar op met de mededeling dat de verkoop van de gehele faciliteit in Florange de levensvatbaarheid van de overige activiteiten in Frankrijk bedreigt. Het concern zegt 20.000 man in dienst te hebben in het land.

Onthutst

De familie Mittal liet weten onthutst te zijn door de uitlatingen van Montebourg.

Een ingewijde stelde later op de maandag dat topman Lakshmi Mittal dinsdag met de Franse president François Hollande over de kwestie zal praten. Hollande staat onder grote druk om werkgelegenheid te creëren. Ongeveer 10 procent van de Franse beroepsbevolking zit zonder werk.
Bron: Staalnieuws