tata-steel-250x250Staalconcern Tata Steel gaat opnieuw snijden in het personeelsbestand in Nederland.
In totaal zullen er circa tweehonderd banen verdwijnen. Gedwongen ontslagen worden hierbij niet uitgesloten, maakte de centrale ondernemingsraad van het bedrijf woensdag bekend.

De raad is woensdagmiddag geïnformeerd over het voornemen van de directie om de kosten van ondersteunende functies met 20 procent te verlagen.

Verreweg het grootste deel heeft betrekking op de personeelskosten. Het gaat om de afdelingen personeelszaken, informatiesystemen (GIS), inkoop, research en technologie, communicatie en de afdeling strategie.

Het is de derde grote reorganisatie in korte tijd bij Tata Steel in Nederland, ”na de 800-operatie in 2011 en de Beter Werken reorganisatie in 2013, die duizend werknemers hun baan heeft gekost”, aldus de ondernemersraad.

Een woordvoerder van Tata Steel stelt dat het staalconcern in heel Europa de kosten terug moet brengen, vanwege ongunstige omstandigheden op de staalmarkt. Hij vindt het echter nog te vroeg om over aantallen te spreken. “Er zullen ongetwijfeld banen verdwijnen, maar de plannen daarvoor moeten nog worden gemaakt.”

Volgens de zegsman is pas half maart duidelijk hoeveel er per afdeling bespaard wordt. Nu staat alleen vast dat het gaat om ondersteunende diensten, en dat de onderdelen productie en veiligheid buiten schot zullen blijven.

Corus
De ondernemingsraad is boos dat Tata Steel in Nederland dit boekjaar wel met winst zal afsluiten, maar dat de werknemers “de rekening betalen van een concern dat kampt met een grote schuld, veroorzaakt door de aankoop van Corus een aantal jaren geleden”. De woordvoerder van Tata Steel bestrijdt dit: “Wij schrijven wel zwarte cijfers. Maar de winst is niet genoeg om de investeringen, die we moeten doen, te betalen.”

Vakbondsbestuurder Aad in ’t Veld van FNV Bondgenoten noemt de bezuinigingsplannen van Tata Steel “kortetermijndenken”. Hij vreest ook dat het concern het in de cao opgenomen werkgelegenheidspact, waarin afgesproken is dat er tot 2016 geen gedwongen ontslagen zullen vallen, eenzijdig wil opzeggen. “Maar dat zullen wij niet accepteren”, zegt de vakbondsman.

Bij Tata Steel Nederland werken bijna tienduizend mensen, van wie negenduizend in IJmuiden. Wereldwijd telt het concern zo’n tachtigduizend medewerkers.

Bron:Nu.nl