Chinees staalEurocommissaris Frans Timmermans heeft afgelopen woensdag aangegeven dat de Europese Commissie niet eerder dan in de tweede helft van dit jaar een besluit neem over de status van “markteconomie” van China.

Wanneer China deze status krijgt, heeft dit grote gevolgen voor de staalindustrie in Europa. Vele banen staan dan op de tocht omdat dumping van Chinees staal bijna niet meer te remmen is. De overcapaciteit van Chinees staal is op dit moment één van de belangrijkste redenen waarom de staalprijzen onder druk staan.

In 2001 werd China lid van de WTO (World Trade Organisation). Na 15 jaar zou de status van markteconomie verleend worden door de overige landen, maar de vraag is of dit nu opportuun is. Voorlopig kan China evenwel zijn gang gaan met het dumpen van de overschotten. In de tussentijd zal het Europees onderzoek worden verricht. Hoe lang dit gaat duren kon Timmermans niet zeggen….