chineseamericaVorige week voerde de Amerikaanse regering een importheffing in op koudgewalst staal uit China van maar liefst 522 procent. Hiermee wil de Obama-administratie paal en perk stellen aan wat zij ziet als dumping van goedkoop Chinees staal op de thuismarkt en zo hiermee de eigen staalproducenten beschermen. De Chinezen reageren verbolgen maar laten weten nog geen tegenacties op touw te zetten. Echter zullen ze ook niet stoppen met het geven van belastingvoordelen aan exporterende Chinese staalbedrijven.

Meningen in media

De meeste commentatoren zien in de Amerikaanse stap een groot risico. Volgens het Hellenic Shipping News zijn het niet de Chinezen die verantwoordelijk zijn voor de slechte staat waarin de Amerikaanse staalindustrie verkeert. De blog ziet de Amerikaanse stap als het zoeken naar een zondebok voor eigen wanbeleid, en het kan in het ergste geval een handelsoorlog veroorzaken. Volgens de Wall Street Journal zal de heffing ook het Amerikaanse bedrijfsleven schaden. De staalverbruikende industrie is nu per slot van rekening afhankelijk van duurder staal. De kosten die hiermee gemoeid zijn, zijn vele malen hoger dan de voordelen voor de staalproducenten, zo berekent WSJ. Volgens de New York Post is de stap van Obama er eentje die meer wordt genomen voor het electoraat dan dat het verstandig beleid is. Het had een maatregel van Donald Trump kunnen zijn, zo luidt het commentaar.

Europese bestuurders onder druk

Ook in de EU is er een straftarief op Chinees koudgewalst staal. Maar met een percentage van 16% is deze van een hele andere orde dan de 522% in de VS. Europese bestuurders zijn daarom nu bang dat door dit grote verschil er voor zal zorgen dat de Chinese producenten Europa als dumpmarkt zullen gaan gebruiken. Met name de Britse staalindustrie eist nu een harder optreden vanuit de EU, zo staat in de Volkskrant te lezen.