5999491194_d246a43fda_zNu het ergste stof is neergedaald proberen analisten uit alle sectoren van de economie te voorspellen wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn. Wat gebeurt met de metaalprijzen? En hoe staat het met de Britse activiteiten van Tata Steel, die al een tijdje in de etalage stonden?

Een van de analisten die wel een mening heeft over de prijsontwikkelingen dankzij de Brexit is Raul de Frutos Tinoco van MetalMiner. Hij schreef een lezenswaardig stuk over wat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU betekent voor de metaalprijzen. In zijn analyse is er een verschil tussen de gevolgen op de korte en die op de middellange termijn. De Frutos’ voorspelling is dat in het derde kwartaal van 2016 het sentiment in de markt doorwerkt in de metaalprijzen die dus verder onder druk komen te staan: “Het is aannemelijk dat de pond en de euro de komende periode zwak zullen blijven vanwege de onzekerheid die is komen te ontstaan. Dat zorgt voor een sterkere dollar. En een sterkere dollar zet metaalprijzen onder druk. Ook het feit dat de beurskoersen het slecht doen zal van invloed zijn. De correlatie tussen de aandelenmarkten en de metaalprijzen is niet altijd even sterk, maar het is in dit geval niet aannemelijk dat de metaalprijzen stijgen in een markt waar de koersen dalen en het vertrouwen laag is.” De Frutos geeft toe dat de gevolgen op de middellange termijn lastiger te voorspellen zijn, maar wil zich er toch aan wagen: “De Amerikaanse Federale bank kan op de inzakkende beurskoersen reageren door de rentetarieven te verlagen. Zelfs misschien wel naar een negatieve rente, zoals andere centrale banken ook al hebben gedaan. En een minder sterke dollar heeft op haar beurt weer een positieve invloed op de metaalprijzen.” Daarnaast vermoedt De Frutos dat er de komende maanden door zowel de Britse regering als de EU allerlei maatregelen zullen worden bedacht om het marktvertrouwen op te vijzelen. Een groter marktvertrouwen zal – zeker in combinatie met een zwakkere dollar – de prijs van metalen weer doen stijgen, zo is zijn voorspelling voor de middellange termijn.

Tata Steel in Wales

Veel aandacht is er in de financiële media voor gevolgen van de Brexit voor de vestiging van Tata Steel in Port Talbot, Wales. Deze fabriek met 11.000 medewerkers staat in de etalage en de Indiase staalreus onderhandelt al een tijdje met verschillende potentiële kopers. Volgens de meeste analisten is de Brexit funest geweest voor het proces en zijn verschillende kandidaten niet meer zo geïnteresseerd. Dat zou te maken hebben met het feit dat de fabriek 40% van haar productie naar de EU exporteert. De onzekerheid die dankzij het Britse vertrek is ontstaan maakt dat kopers last hebben gekregen van koudwatervrees.

Maar er zijn ook andere geluiden. Zo meldt The Guardian dat de scherpe val van de pond heeft gezorgd voor een heroverweging van de verkoopplannen. De Britse vestiging van Tata Steel heeft erg te leiden gehad onder Chinese import, maar dankzij de lage sterling zou die wel eens terug kunnen lopen. Het Indiase moederbedrijf zou daarom nu toch overwegen haar Britse activiteiten – waarvan Port Talbot het grootste onderdeel is – aan te houden. En om precies diezelfde reden – de lage koers van het pond – zijn er ineens ook nieuwe geïnteresseerde kopers bijgekomen. Zo melden onder meer The Times en The Week dat de Britse investeerder Edmund Truell onderhandelingen met Tata Steel en de Britse overheid is begonnen om Port Talbot over te nemen.

foto: Nick Page