23889112949_a53f3f816e_zHet Indiase staalconcern Tata Steel heeft aangekondigd de komende jaren flink te willen investeren in haar Nederlandse fabriek in IJmuiden – het voormalige Hoogovens. De belangrijkste uitbreiding van de faciliteiten bestaat uit een nieuwe continugietmachine die in staat is sterker, maar desondanks lichter en dunner staal te produceren. “Met deze nieuwe hoge sterktestalen willen we vooral onze positie verbeteren op de automarkt,” zo laat een woordvoerder van Tata Steel Nederland weten. In de automotive industrie is er steeds meer vraag naar lichtere materialen om zodoende zuiniger, en minder CO2-uitstotende auto’s te kunnen produceren. De nieuwe continuegietmachine begroot ruim 200 miljoen euro. Daarnaast steekt de Indiase staalgigant nog enkele tientallen miljoenen euro’s in een nieuwe haspelmachine.

Winstgevendheid moet beter

De investering toont dat de Indiase directie vertrouwen heeft in de IJmuidense vestiging. En dat is in een tijd waarin de concurrentie vanuit het Verre Oosten de markt onder druk zet niet vanzelfsprekend. Toch is er niet alleen maar tevredenheid bij de concernleiding in India. Zij vindt dat de winst in IJmuiden hoger zou kunnen en heeft bureau McKinsey opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen. Vakbonden hebben al laten weten dat verdere efficiencyslagen niet ten koste van het personeelsbestand mogen gaan.

foto: PhotoPhoto33