port talbotAfgelopen vrijdag meldde Metaalkrant al dat de Brexit wellicht gevolgen zou hebben voor de verkoop van de Britse assets van Tata Steel. De Indiase staalreus had deze al een tijdlang in de etalage staan, maar dankzij het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU werden alternatieve scenario’s besproken in de verschillende financiële media. Zo zouden sommige potentiële kopers koudwatervrees hebben gekregen vanwege de onzekerheid rondom de exportmogelijkheden. Port Talbot – de grootste locatie van Tata Steel in Groot Brittannië – exporteert maar liefst 40% van haar eindproducten naar het Europese vasteland. Daarnaast zou de scherpe daling van het pond juist weer andere geïnteresseerde kopers naar de tafel lokken. Ook zouden bestuurders van Tata op het hoofdkantoor in India de waardedaling van het pond sterling zien als een kans om toch winstgevend te kunnen blijven produceren in Groot Brittannië. Vandaag melden verschillende Britse kranten dat Tata Steel de verkoop van de Port Talbot fabriek inderdaad tot nader order heeft opgeschort. De concernleiding zou zich intern beraden over de door de Brexit ontstane situatie.

foto: Ben Salter