baosteelBaosteel heeft meer bekend gemaakt over haar plannen om met Wuhan Steel samen te gaan. Het voorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de Chinese overheid, spreekt nadrukkelijk niet meer over een fusie, maar een overname. Daar waar Baosteel goed draait, zit Wuhan al tijden in zwaar weer. Samen zullen de bedrijven de tweede staalproducent ter wereld worden, na ArcelorMittal uit Luxemburg. Het eveneeens Chinese Hebei zakt naar de derde plek. 

De overname van Wuhan door Baosteel betekent niet meteen een capaciteitsvermindering in de Chinese productie en export als geheel. Beide producenten hebben hun oude, vervuilende fabrieken vervangen voor modernere versies. Daarmee vallen zij buiten het beleid van de Chinese overheid om vervuilers te sluiten, en daarmee vorm te geven aan de internationale belofte de staalexport te verminderen. Die belofte lijkt overigens wel meer vorm te krijgen. De World Steel Association meldde gisteren dat er prille positieve signalen waren te zien dat China zijn enorme export afbouwt. In het verleden bleken dergelijke beloftes niet altijd te worden nagekomen.