De afzetprijzen van de bedrijfstak metaalproducten waren in januari 1,8 procent hoger dan in januari 2018, meldt het CBS. De prijsstijging is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de metaalproductenindustrie 0,7 procent duurder dan een jaar eerder. De basismetaal laat daarentegen een daling zien van minus -1,2 procent, tegenover een stijging van 0,5 procent in januari.

De afzetprijzen over alle bedrijfstakken van de Nederlandse industrie samen waren 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met december zijn de afzetprijzen van de industrie in januari ruim 1 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met bijna 2 procent toe en die op de buitenlandse markt met bijna 1 procent.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in januari ruim 6 procent goedkoper dan in januari 2018. In december lagen de prijzen van aardolieproducten ruim 5 procent lager dan een jaar eerder. In januari 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 53 euro. Dat is bijna 7 procent minder dan een jaar eerder. In december 2018 was de prijs voor een vat ruwe olie 51 euro, ruim 5 procent lager dan in december 2017.

Illustratie: Visualpharm