mggMaastricht, 6 april. Bij de vestigingen van aluminiumgieterij MGG in Tegelen en Bergen (Noord-Limburg) verdwijnen 140 van de ongeveer 530 banen. Dat heeft de directie van het bedrijf afgelopen weekend bekendgemaakt. MGG staat voor Metaalgieterij Giesen. De belangrijkste activiteit van het bedrijf is de levering van aluminium onderdelen aan vrachtwagenproducenten als DAF, Volvo en Scania. Die hebben hun verkoop de afgelopen maanden dramatisch zien inzakken. MGG haalt daarnaast ook een vijfde van de omzet uit de productie van warmtewisselaars voor cv-ketels. Deze markt staat nauwelijks onder druk.

In de MGG-vestiging in Tegelen vervallen banen op de productieafdeling en bij de ondersteunde diensten. In Bergen, waar voornamelijk afwerking plaatsvindt, verdwijnen alleen banen in de ondersteuning. Het bedrijf heeft een adviesaanvraag ingediend over het saneringsplan bij de ondernemingsraad. De komende tijd wordt met de vakbonden overlegd over een sociaal plan.

Onlangs kondigde MGG al aan dat het bedrijf een hogedrukgieterij in Antwerpen binnenkort zal sluiten. Daar verliezen 237 mensen hun baan. Volgens een woordvoerder van het bedrijf opereerde deze vestiging in een veel moeilijker markt.

„Er zijn veel meer hogedrukgieterijen. De aluminiumzandgieterij in Noord-Limburg is unieker.” Bij zandgieten wordt vloeibaar metaal in een mal van zand gegoten. Na het stollen van het metaal wordt het zand verwijderd. Hogedrukgieten werkt met metalen mallen.
Bron:NRC