koperAnalisten verwachten dat in de komende kwartaalresultaten en de bijbehorende vooruitzichten die bedrijven afgeven de eerste tekenen van economische verbetering verscholen liggen. Het herstel van enkele edelmetalen kan volgens hen het begin van een opgaande cyclus betekenen.

Alcoa, ’s werelds grootste aluminiumproducent, trapt vandaag traditiegetrouw als eerste af met cijfers over het afgelopen kwartaal. De opening van het nieuwe cijferseizoen in de Verenigde Staten geeft een indicatie over wat de beurs de komende maanden te wachten staat.

Einde aan daling?
‘Het is goed mogelijk dat aan de daling van Alcoa en andere producenten dit kwartaal een einde komt’, verklaart analist David Goerz tegenover persbureau Bloomberg. ‘De olieprijs kwam het afgelopen kwartaal gemiddeld niet boven $ 44 per vat uit. Dit niveau maakt de productie van aluminium, waarbij veel energie komt kijken, goedkoper’, zegt uit.

Een beurswijsheid is dat grondstofgerelateerde aandelen als eerste profiteren van het aantrekken van de economie. Zo steeg de aandelenkoers van Alcoa vorige week in aanloop naar de kwartaalcijfers met 12%. Ook AEX-hoofdfonds ArcelorMittal kon de afgelopen vijf handelsdagen rekenen op een fikse koersstijging van ruim 26%.

Vooraan
‘ArcelorMittal is als staalconcern een van de eerste fondsen die herstel tonen wanneer de wereldwijde economie lijkt aan te trekken’, aldus een beurshandelaar vorige week. De onderliggende waarden van deze beursfondsen zijn in de afgelopen maand flink gestegen. De Dow Jones AIG Commodity index won dan ook 9%.

Analisten van Standard Chartered wijzen naar de stimuleringspakketten van diverse overheden als belangrijkste aanjager van deze hernieuwde vraag naar metalen. Koper, bijvoorbeeld, is sinds begin 2009 zeer gewild. De prijs van het metaal is in die periode gestegen met ruwweg 40%. Ook de vraag naar aluminium -belangrijk voor Alcoa – krijgt volgens de grondstoffenanalisten een ‘boost’.

Koperprijs
UniCredit noemt de stijging van de koperprijs ‘opmerkelijk’, omdat koper samen met olie de meest industriegevoelige grondstof is.

Of het optimisme over grondstofgerelateerde aandelen gegrond is, betwijfelt onderzoeker Nicolas Brooks van handelshuis ETF Securities in Londen. Op de korte termijn ziet hij de beursfondsen profiteren van de recente prijsstijging van onderliggende waarden als koper en aluminium. Maar ongewis is of de vraag naar grondstoffen ook op de lange termijn standhoudt. ‘Niemand weet of dit slechts een pauze is in de daling van grondstofprijzen, of dat herstel nu daadwerkelijk inzet.’

Stimuleringsplannen
De grondstoffenkenner houdt daarom rekening met tegenvallers in de sector over een halfjaar tot een jaar. ‘Wanneer de positieve effecten van alle stimuleringsplannen weer zijn uitgewerkt, vraag ik me af of de vraag naar grondstoffen wel blijft stijgen.’

‘De markt weet dat het een verloren kwartaal is en dat er geen forse winsten zullen zijn geboekt’, aldus beurshandelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Volgens hem zullen aanstaande tegenvallers genadeloos worden afgestraft, maar verrassingen daarentegen beloond met koerswinsten tot wel 30%.
Bron:FD