Vertrouwen in de metaalsector neemt af
De vandaag gepubliceerde economische barometers, die maandelijks de stemming in de metaalindustrie weergeven, bevestigen het beeld dat de Nederlandse economie momenteel krimpt.
De Staalfederatie Branchebarometer Metaalgroothandel is in november uitgekomen op een score van 39,9. Dit geeft aan dat de metaalhandelaren in november veel negatiever waren dan in oktober, toen de score nog uitkwam op 44,8. Een score van minder dan 50 punten duidt op krimp, meer dan 50 punten wijst op groei.
Ook de verspaners zijn de afgelopen maand in de min gedoken. Uit de laatste meting van de Hamel Verspaningsindex blijkt dat de inkoopmanagers in deze sector veel minder positief zijn over de groei in hun branche: de indexscore is uitgekomen op 46,7, terwijl die in oktober met 51,8 nog net boven de 50 punten lag.
De plaatbewerkers zakten al eerder door de kritische grens van 50 punten en deze neergaande beweging heeft zich in november gestabiliseerd. De score van de FDP BrancheBarometer Plaatbewerking is net als in oktober uitgekomen op 43,5 .
Ook de oppervlaktebehandlaars zijn in de krimp geschoten. De VOM BrancheBarometer Oppervlaktebehandeling kwam uit op een indexscore 45,1 terwijl oktober met 50,5 nog net in de plus zat.
De leveranciers en fabrikanten van machines, gereedschappen en toebehoren voor de metaalindustrie bleven in november nog net aan de goede kant van de score met 52,9. Maar ook hier zijn de marktomstandigheden minder geworden, omdat oktober nog een score gaf te zien van 61,3.
De NEVI inkoopmanagersindex voor de totale Nederlandse industrie kwam uit op een score van 46 punten.
Het commentaar prof. dr Arjan van Weele, NEVI-hoogleraar inkoopmanagement TU Eindhoven, hierop luidt als volgt:
“De inkoopprijzen van grondstoffen en materialen daalden fors in november. Het is nu zaak ervoor te zorgen dat leveranciers inkoopvoordelen aan hun klanten doorberekenen in de vorm van lagere verkoopprijzen. De ervaring leert dat leveranciers dat vaak niet uit eigen beweging doen. De daling van de NEVI-Purchasing Managers’ Index (PMI)zet door. In oktober registreerde deze een waarde van 48.0; voor november kwam de PMI uit op 46.0 Minder inkoopvolume in de markt betekent minder werk. Oorzaken van de lagere inkoopvolumes zijn: minder verkooporders uit binnen- en buitenland. De cijfers over november geven aan dat bedrijven hun achterstallig werk aan het wegwerken zijn. De voorraad onderhanden werk nam af. Voorraden worden gereduceerd. Men kan het werk nu met de huidige bezetting goed aan. Hier en daar bouwen bedrijven hun personele bezetting al weer af (hetgeen ook goed zichtbaar is in de sterke vermindering van tijdelijk personeel). Alles wijst erop dat industriële bedrijven zich voorbereiden op mindere tijden. Veel gestelde vraag: hoe lang gaat dat duren? De ervaring leert dat als de PMI eenmaal de daling heeft ingezet dat zeker 12 maanden gaat duren. 2012 wordt een lastig jaar. Alle energie zetten op de verkoop en zorgen voor een goede klantbehandeling en kwaliteit zijn hoofdzaak. Evenals een goed management van de cash-flow. Mijn rapportcijfer voor deze maand: 6.3
Bron:Metaalnieuws
Laatste berichten door Marco
- 07.05.19ABN AMRO: “Prijzen staan onder druk, maar herstel zit in het vat”
- 06.07.19Productie metaalproductenindustrie loopt 4 procent terug
- 05.17.19Koperprijs blijft dalen, aluminium staat stevig
- 05.02.19Aluminiumprijs naar tweejarig dieptepunt; langetermijnvooruitzichten beter
- 04.29.19Arbeidskosten Nederlandse industrie en dienstverlening op de achtste plaats in Europa