Amsterdam heeft binnenkort een primeur: onze hoofdstad krijgt de eerste metalen brug die door een 3D-printer is gemaakt.

Het gaat om een speciale voetgangersbrug. De brug zal gebouwd worden door het Nederlandse bedrijf MX3D en wordt geplaatst over de grachten tussen de Oudezijds Achterburgwal. Loco-burgemeester Kajsa van Ollongren gaf vrijdag het startsein voor het project. Volgens MX3D wordt het de eerste 3D-geprinte brug ter wereld die daadwerkelijk in gebruik wordt genomen.

3D-print-steel-bridge-in-Amsterdam-1500x630
De constructie van de brug is ontworpen door Joris Laarman. De onderdelen worden vervolgens geprint door robots. Het hele proces vindt plaats op de NDSM-werf in Noord-Amsterdam. Geïnteresseerden krijgen zelfs de mogelijkheid om het verloop van het hele proces te bekijken in een speciaal bezoekerscentrum. Elke vrijdagmiddag kan daar een kijkje worden genomen, zodat je helemaal op de hoogte blijft van de vorderingen.