26591130496_8338228516_zSentimenten spelen de metaalprijzen parten. De olieprijs, de dollarkoers en speculatie zorgen ervoor dat met name de staalprijs wordt opgedreven. Volgens de ABN Amro is het twijfelachtig dat deze prijsstijging houdbaar is. Er is niet voldoende reëel fundament onder de stijging te herkennen. Dit valt te lezen in de Industriële Metalen Monitor [pdf hier] die de bank onlangs publiceerde. Volgens econoom Casper Burgering valt het daarom te verwachten dat de markt in het tweede kwartaal een correctie op de prijs zal laten zien.

Aluminium: geen significante stijging

Ook voor de aluminiumprijs is de verwachting niet zonnig. Er is wel een gezonde mondiale vraag, maar de productie en – vooral Chinese – export liggen te hoog en er zijn nog flinke voorraden. “De markt zal in 2016 geen significante opwaartse prijsbeweging laten zien,” zo prognosticeert de bank daarom.

Koperen hoop gloort aan de horizon

Toch is er ook een hoopvol teken te herkennen, volgens de ABN-econoom. En die zit hem in de prijs van koper. De licht stijgende prijs kan duiden op reële groei, met name in China:

Sinds de start van 2016 zit de koperprijs in een licht opwaartse trend met onderweg diepe dalen en enkele pieken. Dit kan erop duiden dat het sentiment over de Chinese economie aan het verbeteren is. China is de veelgebruiker van koper en de trend in de koperprijs is daar een reflectie van. Koper heeft een direct verband met de economische bedrijvigheid, aangezien koper in relatief veel sectoren van een economie terugkomt, meer dan andere basismetalen.

foto: DennisM2