335609090_e251bf797c_zElke dag verdwijnen er bij het Dordtse bedrijf Coolrec 1600 oude koelkasten en 450 wasmachines in de shredder. Ruim 90% van de metalen en kunststoffen uit het witgoed vindt zijn weg naar nieuwe bestemmingen. Volgens directeur Arjan Wittekoek van Coolrec is zijn bedrijf verantwoordelijk voor recycling van het grootste deel van het afgedankte Nederlands witgoed, zo laat hij optekenen in een interview in het Nederlands Dagblad. Met de hoeveelheid herwonnen grondstoffen kan Coolrec jaarlijks twee keer voetbalstadion De Kuip vullen.

Omgesmolten tot automotor

De kleine metaalstukjes uit Coolrecs vermaler worden gescheiden en gesorteerd. Als voorbeeld van hergebruik neemt Wittekoek aluminium als voorbeeld: “Die stukjes worden omgesmolten tot motorblokken van auto’s.”
Ondanks de enorme aantallen witgoed die Coolrec al verwerkt zou het volgens de directeur nog veel beter kunnen. Veel afgedankte huishoudelijke apparaten worden door Nederlandse burgers nog niet bij hun milieustraat ingeleverd. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat maar 21% van de bevolking dat structureel wel doet. En dat terwijl de ijzermijnen in 70 jaar uitgeput zijn. Er valt nog veel te winnen, zo wil Wittekoek maar zeggen.
Coolrec is een dochter van de Van Gansewinkel Groep, en daarmee onderdeel van de marktleider in de Benelux in afvalverwerking en recycling. De Van Ganswinkelgroep telt 140 vestigingen in Nederland waar ruim vijfduizend mensen werken, en heeft bijna 1500 voertuigen op de weg. De groep zet bijna 1 miljard euro om en heeft een brutowinst van 82 miljoen.

foto: Alan Levine