TIVVan 6 t/m 8 september vindt in de Hardenbergse evenementenhal de 2016-editie van de Technische Industriële Vakbeurs (TIV) plaats. De vakbeurs met ruim 230 exposanten uit de maakindustrie heeft een aantal kwaliteitsimpulsen doorgevoerd. Zo is er dit jaar een datingfunctionaliteit voor ondernemers, online verkooptraining voorafgaand aan de beurs en vernieuwde standbouw. Ook zijn er op de beursvloer twee demonstratiepleinen met industriële productietechnieken, een kennistheater en een Vacature Wall.

Een van de exposanten is Metaalketen. Verkoopleider Brigitte Kuipers kijkt uit naar de beurs: “Voor Metaalketen zijn evenementen als de TIV erg belangrijk. Ze vormen de ideale gelegenheid om in korte tijd een hele hoop vaste en potentiële klanten te ontmoeten. Veel mensen spreek je het hele jaar door enkel aan de telefoon. Het is fijn om met een kop koffie erbij elkaar in levende lijve te ontmoeten en bij te praten. Waar dat soort gesprekken dan over gaan? Dat is heel breed. Van de ontwikkelingen bij de klant. Over onze eigen plannen. Maar natuurlijk ook over het vakgebied. Actuele thema’s waar veel over te doen is, zijn bijvoorbeeld kwaliteit en productinnovaties.”

Metaalketen heeft haar klanten het nodige te vertellen op de TIV. Voor het Hengelose bedrijf is 2016 een jaar geworden met veel ontwikkelingen, waarvan uitbreiding de belangrijkste is. Kuipers: “We hebben een stuk grond aangekocht naast onze huidige locatie. Die ruimte gebruiken we om ons bedrijfspand in omvang bijna te verdubbelen. Die nieuwbouw moet voor het eind van het jaar afgerond worden. Onze klanten profiteren daar van. Het assortiment wordt breder en dieper, met nieuwe innovatieve legeringen die we altijd op voorraad willen hebben.”

Gevraagd naar een voorbeeld van zo’n productinnovatie, haalt Kuipers aluminium legering 6026 aan. “Legering 6026 is ontstaan uit een specifieke problematiek. Veel klanten zoeken aluminiumsoorten die goed te verspanen én te anodiseren zijn. Dergelijke legeringen bevatten van oudsher vaak veel lood. Maar lood wordt door de wetgever steeds meer in de ban gedaan. Kijk maar naar de Europese richtlijnen ELV en RoHS. Met legering 6026 hebben we de oplossing gevonden. Het is een aluminium dat op drie vlakken goed presteert: verspaanbaarheid, anodiseerbaarheid en duurzaamheid.”

Een ander punt waar het op de TIV zeker over zal gaan is kwaliteit. Sinds kort is Metaalketen in het bezit van de nieuwe ISO 9001:2015 certificering. Kuipers: “In september vorig jaar kreeg ISO 9001 een langverwachte upgrade. De nieuwe ISO-normen zijn ontworpen om beter aan te sluiten op de uitdagingen van de huidige tijd. Ze zijn in de kern meer strategisch. Daarom ligt in de vernieuwde ISO veel meer nadruk dan voorheen op risicoanalyse en kennismanagement maar ook op ‘goed leiderschap’. Voor steeds meer van onze klanten is het belangrijk dat hun leverancier aan de hoogste kwaliteitsnormen kan voldoen. Daarom is het halen van het nieuwe certificaat voor ons een belangrijke mijlpaal.”