apecVerschillende media berichten vandaag dat er optimisme heerst over de ontwikkeling van de metaalprijzen. Volgens een artikel in De Telegraaf zitten we aan het begin van een prijsstijging in grondstoffen. Er komt een periode aan van stijgende vraag en achterblijvende productie, die zelfs zou kunnen leiden tot een ‘super cycle’: een lange periode van tekorten in onder meer koper en ijzererts. Volgens de Wall Street Journal is er bovendien een positief sentiment te bespeuren over de handelsrol van China. De Chinese premier Xi Jinping liet afgelopen weekend weten dat zijn land wel een leidende rol wil spelen in het ontwikkelen van een nieuwe vrijhandelszone rond de Stille Oceaan. Dit wordt door analisten als een signaal gezien dat China de komende jaren een stijging in haar vraag naar metaal voorziet. China is op dit moment al de grootste verbruiker van basismetalen ter wereld. 

Vraag naar grondstoffen in de lift

In het Telegraaf-artikel vertelt Geoff Blanning van de Britse vermogensbeheerder Schroders  dat er een periode van structureel meer vraag in grondstoffen zit aan te komen die de vraag voor lange tijd overstijgt: “De vorige keer dat dit gebeurde, leidde dat tot een vijfjarige bull markt. Politieke gebeurtenissen zoals de komende verkiezingen hebben hun invloed. Maar de fundamentele beweging is: minder aanbod bij meer vraag.” Blanning staat volgens De Telegraaf niet alleen in zijn analyse. Ook Goldman Sachs, Rabobank, BNP Paribas en ING zien een forse opmars in de waarderingen van grondstoffen. Naast metalen voor woningbouw en industrie als koper, ijzererts, staal, zink en aluminium gaan ook kolen en stookolie fors opwaarts.

China pakt moment op APEC

Een andere positieve ontwikkeling meldt de Wall Street Journal. Afgelopen weekend verzamelden in Peru zich politiek leiders van landen rond de Stille Oceaan voor de ontmoeting van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation). Onder meer Obama, Poetin en de Chinese Xi Jinping waren aanwezig. Er was uiteraard veel te doen over de nieuwe Amerikaanse president Trump. Veel landen toonden zich ongerust over de toekomst van het TPP-verdrag. Nu Trump heeft gezegd dat als hij president wordt, Amerika zich terugtrekt uit het handelsverdrag van landen rond de Stille Oceaan, kijkt iedereen naar China. De Chinese president pakte zijn moment en flirtte openlijk met het idee om nu een vrijhandelszone van Pacifische landen op te richten onder aanvoering van China. China zou daar belang bij hebben want het land wil de komende jaren voor 8 biljoen dollar importeren en 750 miljard dollar aan buitenlandse investeringen doen, aldus Xi. Deze uitspraken veroorzaakte onder beleggers een positief sentiment over de metaalprijzen. De belofte van meer vrijhandel onder aanvoering van  grootverbruiker in basismetalen China is volgens analisten een uitstekend signaal voor de toekomst en toont dat er een periode van groeiende vraag aanstaande is.