640px-ThyssenKrupp_Quartier_Essen_08Het Indiase Tata Steel praat met het Duitse ThyssenKrupp over verregaande samenwerking of zelfs fusie van de Europese bedrijfsactiviteiten. Tata Steels Europese activiteiten concentreren zich in Nederland (IJmuiden) en Groot-Brittannië. Woordvoerders van zowel de Indiërs als de Duitsers bevestigen de gesprekken. Dat de besprekingen meer zijn dan alleen maar een verkenning, blijkt uit berichtgeving in de Britse pers. Daarin wordt gemeld dat de Indiërs een bod van meer dan 100 miljoen pond voor hun Britse fabriek in Port Talbot hebben afgewezen. Het grondstoffenbedrijf Liberty House zou op 8 juli op het punt te hebben gestaan een deal te sluiten met het Indiase moederbedrijf in Mumbai. Echter: de Indiërs bliezen de deal op het laatste moment af om zich volledig te richten op de gesprekken met ThyssenKrupp.

Indiërs hebben rekening te houden met sterke positie IJmuiden

In zowel Nederland als Duitsland morren de vakbonden over de samenwerkingsplannen. De Duitse vakbond IG-Metall roept de bedrijfsleiding van ThyssenKrupp op een eind te maken aan de geruchten over de joint venture. En in Nederland zouden door samenwerking maar liefst 4000 van de 11.000 banen op de tocht kunnen komen te staan, zo verwacht FNV. Woordvoerders van Tata Steel Nederland wijzen deze geruchten van de hand. Veel Nederlandse kranten wijzen er op dat Tata Steel niet zomaar alles kan doen en laten met de Nederlandse activiteiten. Zo kan het Indiase moederbedrijf niet zomaar geld uit de onderneming trekken. Daarnaast is er een versterkt structuurregime ingesteld in IJmuiden. Dat wil zoveel zeggen dat de Raad van Commissarissen en de centrale OR het er ook mee eens moeten zijn dat een fusie of overname in het belang is van de continuïteit van het bedrijf.