bluescope1Twee Australische bedrijven kwamen vandaag met winstcijfers over de afgelopen 12 maanden. ’s Lands grootste staalproducent Bluescope en ijzererts producent Fortescue konden allebei tevreden terugkijken. Bluescope wist een winststijging van 119% te realiseren, terwijl Fortescue een zelfs een spectaculaire winststijging van 212% meldde. De cijfers zijn opmerkelijk te noemen. Precies een jaar geleden nog leken de twee bedrijven in zwaar weer te zitten. Met name Bluescope leek op de rand van faillissement te balanceren. De wereldmarktprijzen voor zowel ijzererts als staal staan onder druk en hoewel de vraag uit China de prijzen weer iets heeft doen opveren, blijven ook de vooruitzichten onzeker. Door flink in de kosten te snijden wisten de Australiërs hun winstmarge op te krikken.

Volgens Thompson Reuters analist Clyde Russell tonen de cijfers van Bluescope en Fortescue aan dat bedrijven die opereren in de globale metaalindustrie niet langer hopen op een blijvend herstel van de prijzen. Zij anticiperen er volgens hem op de staal- en ijzerertsmarkten de komende jaar te maken hebben met overaanbod, en dat de enige manier van overleven bestaat uit het flink snijden in de kostenkant. De CEO van Bluescope onderschrijft deze zienswijze: “Ik denk dat we rekening moeten houden met een verlengde periode van wereldwijde overschotten. De prijsschommelingen die daarmee gepaard gaan zijn alleen te overleven als je een gezonde balans hebt.”