China’s nikkelertsinvoer uit Indonesië steeg in augustus 26,5%. Dat bleek deze week uit cijfers die door het douane-agentschap van de regering van de Volksrepubliek China werden gepubliceerd. De Chinezen namen zoals verwacht een voorschot op een langverwacht verbod op nikkel-export uit het Zuidoost-Aziatische land. Dat verbod volgde dan ook daadwerkelijk op 2 september. Op die dag kondigde de Indonesische regering aan dat het in 2020 nikkelertsuitvoer zou verbieden. De Indonesiërs willen de nikkelerts zelf gaan verwerken. Deze aankondiging stuwde de nikkelprijs op tot een vijfjarig record.

China, ’s werelds grootste producent van roestvaststaal en ’s werelds grootste importeur van nikkelerts, importeerde 5,72 miljoen ton nikkelerts in augustus. “Iedereen probeert voor het einde van het jaar zoveel mogelijk Indonesische erts te verschepen”, laat Linda Zhang, een nikkel-expert weten aan Reuters. “Maar er zijn beperkingen op het gebied van beschikbaarheid van schepen en havencapaciteit in Indonesië, dus moeten de importeurs op zoek naar andere alternatieven,”. Aanvoer uit de Filipijnen, China’s grootste leverancier van nikkelerts en de meest voor de hand liggende bron van alternatieve bevoorrading, steeg ook flink door, met 13,2%.