640px-Vale_Nickel_Mine

“Macro indicatoren wijzen in de goede richting”. Het is een van de conclusies uit de Industriële Metalen Monitor juni 2016 van de ABN Amro-econoom Casper Burgering. In het rapport – dat in PDF te downloaden is – trekt Burgering de conclusie dat wereldwijd de belangrijkste indicatoren voor de metaalmarkten er relatief gunstig voor staan. Zo neemt de vraag vanuit metaalgebruikende industrieën in de meeste grote economieën toe. Vooral de trends in autoverkopen en de bouw laten een positief beeld zien. 

Trendbreuk halverwege het jaar

Ondanks de positieve berichten zijn er ook aanwijzingen voor een trendbreuk vanaf begin mei. Want de druk op de prijzen blijkt te stijgen, en net als vorig jaar lijken daar twee mechanismen voor verantwoordelijk. Halverwege 2015 kantelde het sentiment vanwege toenemende zorgen over de groei van de Chinese economie, een versterking van de Amerikaanse dollar en de aanhoudende Griekse crisis. En hoewel er dit jaar minder zorgen zijn over de Europese situatie, spelen de Chinese economie en de koers van de dollar ook vanaf mei 2016 weer een rol die het sentiment kan beïnvloeden. De monitor hierover:

De onzekerheid over de staat van de Chinese economie blijft veel markten nog steeds parten spelen; de sterkere dollar – als gevolg van de onrust over een eventuele renteverhoging door de Fed dit jaar – werkt negatief door op metaalprijzen. De zorgen binnen Europa zijn dit jaar niet zo prominent, hoewel het groeiperspectief voor de eurozone nog steeds gematigd is.

Aluminium en zink in de lift, koper en nikkel hebben het lastig

Binnen de groep basismetalen laat zink een positieve ontwikkeling van haar prijs zien. Het aanbod en de vraag komen niet goed in balans. Dat heeft te maken met de sluiting van een aantal grote mijnen eind 2015 en de lage beschikbaarheid van zinkerts. Er zijn nog voor 15 jaar ertsreserves – uitgedrukt in de productie van 2015. Ook de prijs van aluminium zit in de lift door een stijgende vraag, alhoewel een hardnekkig overaanbod de prijsstijging drukt.
Koper en nikkel hebben meer moeite te herstellen. Daarover schrijft ABN:

Nikkel heeft vooral last van een moeizame roestvastmarkt, waar de groei van de vraag het tempo van de aanbodgroei niet kan bijbenen. De koperprijs staat onder invloed van de zorgen over de Chinese economie, de mogelijke Amerikaanse renteverhoging (en daarmee de volatiliteit van de dollar) en het Brexit referendum.

Foto: Nikkelmijn door Timkal – CC BY-SA 3.0