7163564106_a6a7d06649_zChina en de Europese Unie hebben vorige week in Beijing gesprekken gevoerd over vermeende staaldumping. De EU verwijt de Chinezen haar staal tegen bodemprijzen op de Europese markt weg te zetten en zo haar eigen overcapaciteit op te lossen. Volgens cijfers van Bloomberg is de waarde van de Chinese staalexport ten opzichte van vorig jaar al met 23% gestegen. De EU heeft al verschillende importmaatregelen getroffen en zint op nieuwe heffingen. 

Staalplatform

Een van de voorlopige uitkomsten van het overleg tussen de EU en China is dat er een staalwerkgroep wordt ingesteld. Het Financieel Dagblad schrijft hierover:

China en de Europese Unie stellen een gezamenlijke werkgroep in die Chinese import- en exportcijfers gaat ‘monitoren en verifiëren’. Dat zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker woensdag op een persconferentie na afloop van onderhandelingen in Peking.

Niet alleen Europa heeft last van de lage Chinese staalprijzen. De Amerikanen namen onlangs al stringentere maatregelen door hoge importheffingen in te stellen voor bepaalde staalproducten, zoals koudgewalst staal. En vorige week nog diende Obama een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen Chinese dumpingpraktijken. De president heeft in eigen land te maken met verwijten van met name presidentskandidaat Trump dat hij te weinig zou doen om de eigen thuismarkt te beschermen.
Foto: Friends of Europe