15363546394_24bcdf004b_zHonderden metaalwerkers werkzaam in de scheepsbouw waren gisteren aanwezig bij een manifestatie in Alblasserdam. In de regio Alblasserdam/Drechtsteden staan meer dan duizend banen op de tocht. De bijeenkomst was georganiseerd door FNV Metaal en CNV Vakmensen. De arbeiders en de bonden vrezen voor het verdwijnen van banen nu er steeds meer flexwerkers uit het buitenland worden ingehuurd. Er zijn in de sector – met name in de regio Drechtsteden – alleen al de afgelopen maand duizend banen verloren gegaan. FNV en CNV willen dat werkgevers en politici verantwoordelijkheid nemen voor werkgelegenheid in de scheepsbouw in Nederland: “Gedwongen ontslagen zijn niet nodig. Werkgevers en politici kunnen ervoor zorgen dat oneerlijke concurrentie op lonen met (buitenlandse) uitzendkrachten wordt aangepakt.”Volgens de ondernemersorganisatie FME doen de bedrijven niets verkeerd. “Alles gebeurt binnen het wettelijk kader”, zegt een woordvoerder van FME. “Maar wij delen de zorgen van de werknemers als het gaat over de werkgelegenheid. Het probleem is vooral dat er momenteel simpelweg te weinig werk is. Verder is het begrijpelijk dat bedrijven ook werken met flexibele krachten, ze zitten in een markt die op en neer gaat. Dan wil je ook met je personeel deels flexibel zijn”. Toch staan de metaalwerkers niet alleen in hun protest. In de Europese Unie trok minister Asscher de afgelopen jaren ten strijde tegen oneerlijke concurrentie en uitbuiting op de arbeidsmarkt door de instroom van goedkope Oost-Europese arbeidskrachten.

Foto: Naval Surface Warriors